Usynlig eller synlig tyveri-mærkning – hvad virker bedst?

Usynlig eller synlig tyveri-mærkning – hvad virker bedst?

I de senere år, har man hørt mere til teknologien indenfor usynlig dna-mærkning. Det er dog uvist, hvorvidt den usynlige mærkning er lige så effektiv, som den traditionelle synlige tyverimærkning i form af tyverimærkningsskilte, brændemærkning o. lign. Så spørgsmålet er: Hvad virker egentlig bedst?

Hvad er usynlig tyverimærkning?

Som navnet indikerer, så kan hverken ejeren eller tyven se mærkningen med det blotte øje. Mærkningen kan kun ses når den udsættes for et ultraviolet lys. DNA-mærkningen foretages med en dotpen eller en special væske. Væsken indeholder en ganske særlig DNA-kodning, som består af microdots, der er små diske med numre. Det er den unikke dna-kode, der gør det muligt at spore genstanden tilbage til rette ejermand.

Fordele og ulemper ved usynlig- og tyverimærkning 

Selvom formålet er det samme, så er der store forskelle på mærkningerne.

Hvis vi tager designbrillerne på for en kort stund, så er der klare fordele ved brugen af en usynlig mærkning. Flere værdigenstande er værdifulde pga. af et unik design og udseende, og derfor er det fordelagtigt at anvende en usynlig mærkning på f.eks. smykker.

Der kan dog argumenteres for, at en synlig mærkning har den største præventive effekt. Det skyldes, at en synlig mærkning sender advarselssignaler direkte til tyven, som derved har større sandsynlighed for at lade genstanden stå. Den synlige tyverimærkning betyder også, at tyven får problemer med at sælge tyverikosterne videre på det sorte marked.

Den præventive signalværdi er ikke tilstede ved en usynlig mærkning, medmindre tyven medbringer en UV-lygte med, hvilket må betragtes som utænkeligt.

Undersøgelser om usynlig tyverimærkning

På nuværende tidspunkt, så findes der ikke mange undersøgelser, som giver svar på den mest effektive tyverimærkningsmetode. Rigspolitiet offentliggjorde en rapport fra 2016 med en evaluering af usynlig tyverimærkningsspray, der viste en positiv præventiv effekt på indbrud i detailbranchen. Men det giver dog kun svaret på, hvorvidt usynlig tyverimærkning egentlig fungerer, men det giver ikke svar på hvilken metode der er mest effektiv. En anden problematik ved undersøgelsen er også, at alle butikker er blevet udstyret med advarselsskilte som derved udgør den synlige mærkning.

Undersøgelsen er altså foretaget med en kombination af et synligt- og et usynligt element. Det havde været interessant, hvis man kun havde udstyret halvdelen af detailforretningerne med advarselsskilte, så resultaterne fra de forskellige mærkninger kunne sammenlignes.

I de kommende år vil der være fokus på at lave flere undersøgelser med usynlig mærkning, og derved kan man også bedre sammenligne med resultaterne fra synlig mærkning. Man ser også flere steder i Europa, at man er begyndt at tage nye tiltag i forhold til bekæmpe indbrud og måle effekten af usynlig mærkning.

F.eks. har politiet i Richmondshire i England forsøgt at bekæmpe det høje antal af indbrud med at tilbyde gratis usynlig mærkning til borgerne i det lokale område. Her har man også valgt at kombinere mærkningen med et synligt element, da man har skiltet kraftigt med advarsler om øget sikkerhed. Læs mere her: Usynlig mærkning i Richmondshire

Hvad virker så egentlig bedst?

Det handler i høj grad om formålet med mærkningen, og på hvilken værdigenstand det skal påføres. Hvis ens værdigenstande ikke tåler at blive synligt mærket eller der ikke er plads til en traditionel mærkning, så er du selvfølgelig bedst tjent med at lave en usynlig mærkning. Men det er dog vores opfattelse, at en synlig mærkning er den mest effektive form for mærkning med det største præventive budskab.

En synlig mærkning sender ikke blot et tydeligt signal om en genstand er id-mærket og derfor kan spores tilbage til ejeren, men det kan også være med til at fremhæve en virksomheds profil. En virksomhed der gør brug af en synlig mærkering sender et positiv signal til kunder og samarbejdspartnere om, at man gør en indsats for at beskytte ens værdigenstande.

En synlig mærkning placeres direkte på produktet, så alle kan se tyverimærkningen og produktets tilhørsforhold, er en særdeles effektiv mærkning som ikke frister svage sjæle til at tage ens værdigenstande.

Generelt kan det siges, at det er en god ide at investere i tyverimærkning. Uanset hvilken form for mærkning, så øger du sikkerheden i dit hjem eller i din virksomhed.

Ønsker du mere viden om tyverimærkning, så er du mere end velkommen til at kontakte Miladan. 

Læs mere om: Tyverimærkning

Læs også vores anden nyhed: Tyveri på arbejdspladsen